
Rapor Çeşitleri
Kişinin sağlıklı olduğunun kanıtlanması gereken ehliyet alma, evlenme, işe girme gibi durumlarda yetkili doktorlar tarafından verilen tıbbi belgeye sağlık raporu adı verilir. Sağlık raporlarının verilmesi için gerekli olan belgeler ve yaptırılması gereken testler alınma amacına göre farklılık gösterebilir. Kişinin sağlıklı olduğunun kanıtlanması gereken durumlar için farklı sağlık raporları alınır.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu
İlk defa ehliyet alacaklar, ehliyetine sınıf ekleyecekler, ehliyetini yenileyecekler ya da ehliyetini kaybedenlerden ehliyet için sağlık raporu talep edilir. Bu raporu alabilmek için gerekli belgeler arasında kimlik ve iki adet biyometrik fotoğraf vardır. Denge kaybı, uyku bozuklukları, görme bozuklukları, işitme kaybı, gece ve renk körlüğü, alkol ve madde bağımlılığıi epilepsi gibi hastalıkların ve rahatsızlıkların tespit edilebilmesi için gerekli testler ve tahliller uygulanır. Kişi araç kullanmaya uygunsa ehliyet için sağlık raporu verilebilir.
Sağlık Kurulu Raporu
Zorlu ve ağır şartlarda çalışacak kişilerin sağlık durumlarının işe elverişli olup olmadığının tespit edilmesi için, işçilerin uzun süreli izin alabilmeleri için, askerlik muafiyeti için, sporcuların lisans alabilmeleri için gerekli olan sağlık raporu, sağlık kurulu raporudur. Yapılacak testler ve tahliller alma amacına göre değişiklik gösterebilir.
İşe Girme Sağlık Raporu
Kişinin işe ilk gireceği zaman, pozisyon değiştireceği zaman talep edilen rapor, işe girme sağlık raporudur. Bu raporla kişinin işe uygun olup olmadığı, işin gerektirdiği şartlarda çalışıp çalışamayacağının tespit edilmesi sağlanır. İşe girme sağlık raporu alırken görme testi, idrar tahlili, kan sayımı, solunum fonksiyon testi, portör muayenesi yapılmaktadır.
Evlilik İçin Sağlık Raporu
Kişilerin evlenmelerine engel herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığının tespit edilmesi için evlilik için sağlık raporu talep edilir. Bu raporu alırken gerekli belgeler arasında iki adet fotoğraf, kimlik bilgileri, kişisel sağlık bilgi formu yer alır. Akdeniz anemisi testi, kan tahlili, akciğer filmi yapılması gereken testler ve tetkikler arasındadır.
nt mollit anim id est laborum.
Tahliler
• Akciğer grafisi, işitme testi(odyometri)
• Göz muayenesi
• Solunum fonksiyon testi
• Ekg, tam kan sayımı(hemogram)
• Kan grubu, hemoglobin A1C
• Alt, ast, üre, kreatin, glikoz, açlık kan şekeri, hepatit testleri, burun kültürü, boğaz kültürü, gaita kültürü, tsh, t3, t4, tit(tam idrar tetkiiki)
• Kanda kurşun, kanda çinko, ggt, hdl, ldl, total kolestrol, trigliserid, fenolhüppürikasit, sedimantasyon, pnömokonyoz, bruselloz, sodyum, potasyum, kalsiyum, tetanoz aşısı, alp, bun, ürik asit,